Diş Beyazlatma

31 Ağustos 2020 0 Comments

Neden diş beyazlatmaya ihtiyaç duyulur?

Işıl ışıl parlayan, bembeyaz dişler sadece sağlıklı bir gülümsemenin değil, insanın kendine olan güveninin de altını çizen en büyük araçlardan biri! Neyse ki günümüzde, diş renginden mutlu olmadığı
için gülmeyi unutanlar, estetik diş hekimliğinin pratik uygulamaları sayesinde keyifle gülümseyebiliyorlar.

Her insan doğuştan gelen bir diş rengine sahip. Ancak herkesin tek bir isteği var: ‘Beyaz,daha da beyaz!’ dişlere sahip olmak! Bu konuda imdadımıza yeni malzemeler ve uygulama teknikleri yetişiyor.

Dişler beyazlığını neden kaybeder?

Çocukluk döneminde dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan bazı antibiyotikler, günlük yaşamda tüketilen yiyecek ve içecekler (sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı maddeler) ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerde renklenme yapabilir.

Dişlerde oluşan bu renk değişimi ikiye ayrılır:

İç renklenme: Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış Renklenme: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür.

Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki dişhekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri de eviniz de kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching).

Herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?

Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmeler en iyi sonucu verirler. Koyu kahve, mavi-gri renkleşmeler ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir.

Bu tür renkleşmeler genellikle dişin gelişimi esnasında tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşur ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının artırılması gerekebilir.

Diş beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?

Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar; yüzde 10’luk beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Diş beyazlatma nedeniyle dişlerse yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Dişlerin beyazlatılması için farklı konsantrasyonda ilaçlar da kullanılabilir ancak bunların da nasıl ve ne kadar kullanılacağına mutlaka diş hekimi karar vermelidir.

Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar?

Diş beyazlatma tedavisi herkeste aynı oranda sonuç vermez; diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

İlk birkaç gün aşırı aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir.

Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde elde edilen beyazlık geri dönücektir.

Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir ve yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.

Eğer siz de dişlerinizin rengi konusunda sorun yaşıyorsanız diş beyazlatma tedavisi uygulatmak için diş hekiminize başvurabilir, muayene sonucunda dişleriniz beyazlatma için uygun görüldüğü takdirde işleminizi en kısa sürede yaptırabilirsiniz.