Ortodonti

23 Ağustos 2020 0 Comments

Ortodonti normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olan diş yapılarının bozukluğunu düzeltmeye yönelik eğitim almış diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. Ortodonti tedavisi normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olması durumunda bu sorunun düzeltilmesi için ağız, diş, ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş problemlerini düzeltip, kişinin istediği dişlere kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Ortodontik problemler neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?

Alt çenenin önde ya da geride olması gibi bozukluklar hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta ergenlik çağında ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu mevcut ise ortodontik tekniklerle tedavisi mümkündür. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsek bozukların tedavisi ortodonti ve cerrahi işbirliği ile gerçekleştirilir. İşlevsel bozukluklara bağlı olarak, örneğin; ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluğu gözlemlenebilir. Ağız solunumu yapan bir kişide çenin üst kısmı dar kalacağı için V formunda olacaktır.

Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme gibi yapılmaması gereken ve alışkanlık oluşturulmuş durumlar ortodontik bozukluklara sebebiyet verebilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmiş olmalıdır.

Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenecek olması, iskeletsel gelişimin tamamlanması açısından önem arz etmektedir.

Dilin yapı anlamında olması gerekenden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının mevcut olması gibi durumlar da dişlerde aralanmaya neden olur. Dişlerin tutunduğu çene yapısı küçük ve dişler büyük ise; dişler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir.

Yaşanan erken ya da geç süt dişi kayıpları da çapraşık dişlerin oluşmasına neden olabilir. Zamanından önce ağızdan düşen süt dişlerinin yerine, ağızda var olan daimi diş bu boşluğa kayar. Oradan çıkması gereken dişler ise kendisine yer bulamayacağı için çapraşıklık meydana gelir.

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan araçlar nelerdir ?

  • Şeffaf plaklar
  • Hareketli Ortodontik araçlar
  • Sabit Ortodontik araçlar
  • Vidalı araçlar

Ortodonti Tedavisinde Neden Şeffaf Plaklar ?

  • Takıp çıkarılabilme özelliği ile tedavi sürecinizi kolaylaştırır.
  • Tedavi sürecinizde yaşayacağınız acı,sızı ve ağrıları yok ederek tedavi sürecinizi mutlu geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Ortodontistinizin önerdiği şeffaf plaklarınız ağzınıza sağladığı muhteşem uyum ile herhangi bir diş sıkması veya çene rahatsızlığı yaşamınızın önüne geçecektir.
  • Tedavinizin sürecini çok fazla hızlandırarak normal tedavilerden çok daha erken sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır.
  • Damağınızda oluşacak olan rahatsızlıklar, ağzınızda oluşabilme ihtimali olan rahatsız edici kokuların oluşmasını takıp çıkarabilme imkanı ile engellemenizi sağlayacaktır.