Dolgu

31 Ağustos 2020 0 Comments

Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, işlevini yerine getirilmesi için yapılan işleme dolgu denir. Hekim dolgu yaparken önce çürümüş diş dokusunu temizler. Sonrasında dolgu malzemesi ile doldurur.
Dolgunun amacı boşlukları kapatarak çürüğün ilerlemesini önlemektir. Dolgu birçok malzemeden yapılmaktadır.
Altın dolgular: laboratuarda sipariş üzerine yapılır ve yerine yapıştırılarak uygulanmaktadır. 20 yıldan fazla süre kullanılabilmektedir. Altın en iyi dolgu malzemeleri arasında yer almaktadır. Bununla beraber en pahalı dolgudur ve birden fazla seansta uygulanır.
Amalgam (gümüş) dolgular: aşınmaya karşı dirençli altına göre daha ucuzdur. Koyu renginden dolayı diğer dolgu çeşitlerine göre daha çok fark edilmektedirler.
Kompozit reçine: diş ile aynı renge sahip olduğu için doğal görünüme sahiptir. Malzeme doğrudan dişin içine doldurulur. Büyük dolgularda kırılabileceği için tavsiye edilmez. Birçok gıdadan etkilenmektedir. 3 ila 10 yıl arası kullanılabilmektedir.
Porselen dolgular: labaratuarda sipariş üzerine üretilir ve sonrasında dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir. Genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar. Maliyeti altına yakıdır.
Dolgu Nasıl Yapılır?
Diş hekiminiz, dolgu yapmaya karar verdiğinde, önceçürük dokuyu uzaklaştıracak, sonra etkilenen diğer alanlerı temizleyecektir. Temizlenen boşluk daha sonra yukarıda tanımlanan malzemelerden biriyle doldurulacaktır.

Estetik Dolgu Nedir?

Estetik dolgular; ağız temizliğinin tam olarak sağlanamadığı durumlarda veya dişlerde ki çürük ve kırılmalarda yapılabilir. Kötü görünümü ortadan kaldıran estetik dolgular şu gibi durumlarda kullanılabilir:

  • Dişlerde oluşan renk bozukluklarında,
  • Çürüyen dişlerde,
  • Kırılan dişlerde,

Estetik dolgular dişlere sağlıklı bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.